8 dôvodov, prečo by ste mali nosiť slnečné okuliare častejšie - Sanitaske.sk

8 dôvodov, prečo by ste mali nosiť slnečné okuliare častejšie

Blog categoryRady a tipy
Blog dateThu, May 16, 2024

Mnoho ľudí si môže myslieť, že slnečné okuliare sú potrebné iba v lete a na jar, ale majú celoročné výhody. Okrem toho, že vás slnečné okuliare ochránia pred slnkom, môžu zabrániť podráždeniu a potenciálnemu poškodeniu očí vplyvom živlov, vyhnúť sa bolestiam hlavy a pomôcť vám viac si užívať pobyt vonku. UV ochrana je najdôležitejšou výhodou nosenia slnečných okuliarov. Slnečné ultrafialové lúče, ktoré sú neviditeľné a nenápadné, môžu byť mimoriadne škodlivé pre vašu pokožku a oči. Keďže hladiny UV žiarenia počas roka (nielen v lete) kolíšu, vaše oči riskujú, že budú vystavené škodlivým frekvenciám UVA a UVB lúčov.

Slnečné okuliare s UV filtrom vás môžu ochrániť pred niekoľkými zdravotnými problémami, ako je:

Rakovina očného viečka je všeobecný pojem na opis niekoľkých typov rakoviny, ktoré sa vyskytujú na očnom viečku alebo v ňom. Rakovina sa zvyčajne objavuje vo forme nádoru na vonkajšom povrchu očného viečka, ktorý sa vyvíja z tukových a potných žliaz. Riziko vzniku rakoviny očných viečok zvyšujete zakaždým, keď sa vystavíte slnku bez účinnej ochrany očí.

Snehová slepota alebo fotokeratitída sa môže vyskytnúť, keď sa UV lúče odrážajú od snehu, ľadu, vody alebo vyžarujú zo zdrojov svetla, ako sú soláriá. Fotokeratitída je ako spálenie očí od slanka. UV lúče môžu poškodiť rohovku a spojovku, spôsobiť nepohodllie, bolesti hlavy, citlivosť na svetlo a dočasnú stratu zraku.

Solárna retinopatia môže spôsobiť trvalú stratu zraku poškodením sietnice, ktorá prenáša obrazu do mozgu. Môže k tomu dôjsť v dôsledku pozerania sa na slnko alebo prenáša obrazy do mozgu. Môže k tomu dôjsť v dôsledku pozerania sa na slnko alebo pozorovania zatmenia bez náležitej ochrany očí.

Sivý zákal očnej šošovky alebo katarakta, ktoré sa zvyčajne vyskytuje v dôsledku veku. Aj keď sivý zákal spočiatku nemusí ovplyvniť váš zrak, môže spôsobiť, že budete mať problémy s čítaním, riadením a inými každodennými úlohami. Tento stav sa časom stane takmer každému, ale vystavenie UV žiareniu môže urýchliť rozvoj katarakty.

Degenerácia makuly (AMD) je stav, ktorý spôsobujeprogresívny rozpad makuly, časti oka zodpovednej za centrálne videnie. Ochrana očí slnečnými okuliarmi s UV filtrom môže znížiť riziko vzniku tohto stavu.

Pterygium alebo surferské oko je rast tkaniva na spojovke, číre tkanivo lemujúce vaše očné viečka. Aj keď tento stav nie je zvyčajne vážny, môže dráždiť a znižovať kvalitu vášho života. Pterygium sa zvyčajne vyvíja v dôsledku rozsiahleho vystavenia UV žiareniu.

Prečo nosiť kvalitné slnečné okuliare častejšie:

1. Pre bezpečnejšiu jazdu

Pomáhajú slnečné okuliare pri jazde v daždi? Toto je veľmi diskutovaná otázka, ale zdá sa, že zhoda je taká, že v miernom daždi počas dňa môžu správne slnečné okuliare zlepšiť váš zrak a pomôcť vám jazdiť bezpečnejšie. A samozrejme pri jazde na jasnom slnku vám slnečné okuliare určite pomôžu lepšie vidieť a jazdiť pohodlnejšie. Pri šoférovaní v noci nenoste slnečné okuliare - to sa neodporúča a je to nebezpečné hlavne pri vjazde do tunela. Nosením slnečných okuliarov môžete pomôcť zmierniť účinky silného slnečného žiarenia na vaše oči a ľahšie sa sústrediť na cestu pred vami. Na konci vašej jazdy budú vaše oči oveľa menej unavené a mohli predísť akýmkoľvek potenciálnym incidentom. Len sa uistite, že pri šoférovaní v noci nenosíte slnečné okuliare - to sa neodporúča.

2. Ochrana pred živlami

Slnko nie je jediná vec, ktorá môže poškodiť vaše oči. Trávenie času vonku vás vystavuje ďalšiemu riziku poškodenia pieskom, prachom, vetrom a dokonca aj snehom.

Sneh

Možno vás prekvapí, že trávenie času na snehu môže byť pre vaše oči veľmi škodlivé. Od slnka a môže spôsobiť stav známy ako snežná slepota, kedy oslnenie zo slnka skutočne spáli rohovku. Ak lyžujete, leziete na zasnežené hory alebo trávite čas na snehu (v každom ročnom období), noste slnečné okuliare. Uistite sa, že zakrývajú a chránia spodnú časť očí, pretože sneh má reflexný charakter.

Piesok

Dostať piesok do očí môže byť veľmi bolestivé a nebezpečné. Drobné zrnká piesku môžu skutočne poškriabať vaše oko a môžu spôsobiť trvalé poškodenie. Slnečné okuliare, ktoré úplne zakryjú vaše oči, sú skvelým spôsobom, ako zabrániť prenikaniu piesku.

Vietor a prach

Trávenie veľa času vo veternom a prašnom prostredí môže podráždiť a poškodiť vaše oči. Opäť platí, že najlepší spôsob, ako sa chrániť, je nosiť slnečné okuliare, ktoré udržia vaše oči v bezpečí pred živlami.

3. Podporujte liečenie a zotavenie

Ak ste podstúpili operáciu na korekciu zraku, musíte ihneď nasadiť slnečné okuliare. Váš lekár vám môže odporučiť pár na nosenie ihneď po zákroku, ale aj naďalej nosiť slnečné okuliare pomôžu chrániť vaše oči, kým sa uzdravia.

4. Menej bolestí hlavy a migrén: Budete sa cíťiť pohodlnejšie

Jasné slnečné svetlo môže byť spúšťačom migrény a silných bolestí hlavy. Nosenie slnečných okuliarov môže pomôcť znížiť frekvenciu a intenzitu týchto bolestivých javov. A aj keď netrpíte bolesťami hlavy alebo netrpíte migrénou, nosenie slnečných okuliarov na slnku vám môže pomôcť znížiť únavu očí a únavu, čo znamená, že sa budete cítitť pohodlnejšie a budete si čas vonku užívať ešte viac.

5. Polarizačný filter a fotochromatická vlastnosť

Polarizačný filter. Predstavte si, že ste pri vode. Oproti Vám svieti slnko a aby toho nebolo málo, ešte sa aj odráža od vodnej hladiny a vy dostávate dvojnásobné osvetlenie. To svetlo, ktoré sa odráža, sa dá z veľkej časti odfiltrovať. V okuliaroch je polarizačný filter natočený horizontálne. Tým okuliare dosiahnu to, že polarizačný filter eliminuje horizontálne odrazené svetla. A to napríklad od vody, mokrej alebo lesklej vozovky, od čelných skiel a kapoty áut. Preto sú polarizačné okuliare výborné predovšetkým na šoférovanie, dovolenku, pobyt pri vode, rybolov a rôzne športy. Nosiť ich, ale môžete vždy. Obraz je ostrejší a bez rušivých odleskov. A modrá obloha je skutočne modrá. 

Fotochromatická vlastnosť prispôsobuje zatmavenie šošoviek svetelným podmienkam. Čím silnejšie je slnko, tým tmavšie budú šošovky. Ak sa zamračí, šošovky sa znovu zosvetlia. Vhodné predovšetkým pre premenlivom počasí.

6. Správne videnie s dioptrickými slnečnými šošovkami

Pri úlohách, ako je šoférovanie, prehliadka pamiatok alebo navigácia v rušných uliciach, môžu byť slnečné šošovky veľmi užitočné, aby vám pomohli správne vidiet. Či už ste krátkozraký alebo ďalekozraký, slnečné šošovky sú dostupné takmer v akomkoľvek type korekčných šošoviek.

7. Predchádzajte vráskam

Pokožka okolo očí a viečok je mimoriadne tenká. To znamená, že pravdepodobnne rýchlo starne v dôsledku sucha, žmúrenia alebo dlhodobého vystavenia UV žiareniu. Nosením slnečných okuliarov môžete predísť skorému vzniku vrások. Veľké rámy slnečných okuliarov s veľkým pokrytím tváre pomôžu chrániť vaše oči a okolitú pokožku pred ultrafialovým žiarením a udržia vašu pokožku mladšiu a zdravšiu. Okrem slnečných okuliarov sú skvelým spôsobom, ako udržať pokožku v dobrom stave, aj pleťové produkty ako hydratačný krém a opaľovací krém. Majte ich po ruke vždy, keď idete von, bez ohľadu na ročné obdobie.

8. Štýlový doplnok pre každú situáciu

Slnečné okuliare vás nielen chránia pred UV žiarením, ale sú tiež považované za štýlový doplnok. K dispozícii v rôznych tvaroch, farbách a štýloch pre každého. Ak ste obzvlášť aktívny a venujete sa rôznych aktivitám alebo športom, je dobré mať niekoľko párov slnečných okuliarov pre rôzne scenáre, svetelné podmienky a účely.

Typy na správny výber slnečných okuliarov:

Priepustnosť svetla

Niektorí si ešte stále myslia, že čím sú sklá na okuliaroch tmavšie, tým majú silnejší UV filter a tým lepšiu ochranu ich očiam poskytnú. Pravda je však niekde inde. V skutočnosti aj celkom číre sklá môžu vaše oči ochrániť lepšie ako tie najtmavšie sklá. Tmavé sklá na okuliaroch so slabým UV filtrom môžu vašim očiam naopak uškodiť. Ak nemáte na očiach slnečné okuliare, očná zrenička sa prirodzene zúži a chráni sa pred slnečnými lúčmi. Ak však máte na očiach tmavé sklá, zrenička sa rozšíri a prijíma viac slnečného žiarenia, čo jej v konečnom dôsledku škodí.

CAT0 - priepustnosť svetla 80-100% (imidžové okuliare)

CAT1 - priepustnosť svetla 43-80% (veľmi svetlé okuliare, vhodné do zamračeného počasia)

CAT2 - priepustnosť svetla 18-43% (svetlé okuliare, vhodné do premenlivého počasia)

CAT3 - priepustnosť 8-18% (tmavé okuliare, vhodné do slnečného počasia)

CAT4 - priepustnosť 3-8% (veľmi tmavé okuliare, vhodné do extrémnych podmienok, kde je silné slnko, ako sú hory)

Najčastejšou kategóriou je CAT3. Tieto okuliare sú vhodné na šoférovanie. CAT4 sú už veľmi tmavé a na šoférovanie sa neodporúčajú.

Farba skla

  • zelená farba je univerzálna
  • modré sklá sa nehodia na šoférovanie ani pre krátkozrakých ľudí
  • hnedé sklá sú na šoférovanie najlepšie
  • oranžové a žlté využijete, ak je znížená viditeľnosť

Slnečné okuliare v zime

Slnko je v zime ostré a svieti šikmo pod menším uhlom, a ak sa tomu pridá odraz od bielho snehu, naše zreničky majú čo robiť. Nepodceňujte význam slnečných okuliarov ani v zime a chráňte vaše oči. V zime je dobré staviť na okuliare vyššej kategórie s kvalitným UV filtrom. Ak sa chystáte aj lyžovať či tráviť váš čas na horách doporučuje sa viac zaoblený tvar, ktorý kopíruje tvár a nedovoľuje preniknúť slnečným lúčom z boku.

Záver

Oči sú najdôležitejším orgánom človeka. Oči sú 10 krát citlivejšie na slnko ako pokožka. Preto je potrebné si chrániť zrak už od detského veku. Pre všetky slnečné okuliare, či už nové alebo staré, je najdôležitejším faktorom dostatočná UV ochrana. Pred výberom slnečných okuliarov sa vždy poraďte s odborníkmi v optikách a iných predajniach značkových okuliarov napríklad u nás na https://www.sanitaske.sk/kategoria/2536/doplnkovy-sortiment/oci-usi-nos/oci/slnecne-okuliare

Zdieľať: