Čo je spánkové apnoe alebo veľký pozor na chrápanie. - Sanitaske.sk

Čo je spánkové apnoe alebo veľký pozor na chrápanie.

Blog categoryZdravie
Blog dateTue, Jun 18, 2024

Spánkové apnoe je bežná porucha spánku, ktorá je charakterizovaná opakovanými prerušeniami dýchania počas spánkového cyklu. Tieto prerušenia (apnoe) sú spôsobené uvoľnením mäkkého tkaniva v dýchacích cestách, ktoré zabraňuje vstupu vzduchu do pľúc.

Priebeh

Začiatok ochorenia si často pacienti nevšimnú hneď. Apnoické pauzy sú zo začiatku krátke a nepovšimnuteľné ani partnerom, navyše väčšinou partner takisto spí a hlasné hlboké nádychy po apnoickej pauze ho nemusia prebudiť. Väčšinou partner spozornie, keď sa začnú u partnera vyskytovať časté prestávky v dýchaní alebo chrápaní, nasledované lapajúcim nádychom. Situácia je sprevádzaná dennou únavou, nesústredenosťou, nervozitou a poklesom výkonnosti. Vtedy ľudia prvýkrát navštívia lekára, mysliac skôr na iné príčiny ich vyčerpania. 

Ide o veľmi závažnú poruchu, ktorá patrí medzi poruchy spánku. Vyskytuje sa v prípadoch, keď je dýchanie človeka prerušené. To sa samozrejme deje počas spánku. Pre ľudí, ktorí nie sú chránení, je to závažné, pretože ich mozog a telo nedostávajú kyslík niekoľkokrát počas spánku.

Zjednodušene ide o stav, pri ktorom sa dýchanie počas spánku zastavuje na viac ako desať sekúnd a deje sa to počas noci opakovane. Obvykle je na naštartovanie dýchania potrebné sa krátko prebudiiť, nastáva takzvané strhnutie zo spánku.

Druhy spánkového apnoe:

Obštrukčné spánkové apnoe

Príčinou je upchatie dýchacích ciest, zvyčajne keď sa počas spánku "prepadne" mäkké tkanivo v zadnej časti hrdla.

Centrálne spánkové apnoe

Na rozdiel od obštrukčnej spánkovej apnoe sa dýchacie cesty nezablokovali, ale mozog nedal signál svalom, aby pracovali na dýchaní v dôsledku nestability v riadiacom centre dýchacieho systému.

Komplexný syndróm spánkového apnoe

Kombinácia obštrukčného aj centrálneho spánkového apnoe. Označuje sa tiež ako "overlap syndróm". Prítomná je dynamická kompresia dolných dýchacích ciest, ktorá sťažuje výdych, spolu s kolapsom horných dýchacích ciest v dôsledku spánkového apnoe, ktoré zase sťažujú nádych. U týchto pacientov sa vyskytuje ťažký chronický nedostatok kyslíka pre tkanivá. Dôsledkom tejto kombinácie ochorení sú ďalšie vážne diagnozy ako napr. chronické pľúcne srdce, polycytémia (zvýšené množstvo krvných buniek), poruchy srdcového rytmu, kongestívne zlyhávanie srdca s čím súvisí vysoká úmrtnosť.

Cez deň pacienti trpia výraznou únavou, ktorú spôsobilo mnohopočetné prerušenie spánku počas noci. Únava je až tak výrazná, že počas dňa dochádza  k mikrospánkom, čo môže byť potenciálne veľmi nebezpečné, ak človek vykonáva povolanie, pri ktorom musí byť bdelý a pozorný, napr. vodiči z povolania. Udáva sa, že pacienti so spánkovým apnoe majú až 7x vyššie riziko dopravnej nehody.

Prerušením prívodu vzduchu do pľúc klesá saturácia krvi kyslíkom a stúpa podiel CO2, zvyšuje sa tep srdca a krvný tlak.  Aktivácia chemoreceptorov vedie k zapojeniu dýchacích svalov a reflecnej indukcií dýchania, ktoré je nasledované mikroprebudením. Vplyvom vyplavenia adrenalínu sa zvyšuje krvný tlak a sťahujú cievy v systémovom aj pľúcnom riečisku. Tento cyklus sa počas spánku niekoľkokrát  opakuje a je sprevádzaný chrápaním. Ak sa cyklus opakuje 5 - 15 krát za hodinu ide o ľahkú poruchu, 15 - 30 apnoických páuz za hodinu je klasifikovaných ako stredne ťažká porucha.
Viac ako 30 epizód apnoe je prítomný pri ťažkej poruche s mnohými zdravotnými následkami.

Centrálne spánkové apnoe je menej častá príčina apnoických páuz počas spánku. Dýchanie je spontánna činnosť ovládaná dýchacím centrom v mozgu. Centrálne spánkové apnoe vzniká vtedy, keď centrum dýchania v mozgu nedokáže prenášať signály do dýchacích svalov.

Rizikové faktory pre obštrukčné spánkové apnoe:

  • Nadváha a obezita výrazne zvyšuju riziko vzniku spánkového apnoe. Nahromadené tukové tkanivo na krku a pod bradou môžu tlačiť na dýchacie cesty a brániť dýchaniu.
  • Široký a mohutný krk.
  • Zúžené dýchacie cesty vplyvom zväčšených krčných alebo nosných mandlí najmä u detí, pri nosných polypoch.
  • Mužské pohlavie a ženské pohlavie po menopauze.
  • Vek od 40 rokov.
  • Rodinný výskyt.
  • Pitie alkoholu, užívanie sedatív, keďže tieto látky uvoľňujú svaly krku, ktoré nedokážu udržať otvorené dýchacie cesty.
  • Fajčiari sú postihnutí spánkovým apnoe 3x častejšie.
  • Chronický upchatý nos napríklad pri krivej prepážke alebo pri opuchoch sliznice, pri alergiách.
  • Chronické ochorenia ako srdcové zlyhanie, vysoký krvný tlak, cukrovka 2.typu, Parkinsonova choroba, syndróm polycystických vaječníkov, hormonálne poruchy, náhla cievna mozgová príhoda alebo astma zvyšujú riziko vzniku spánkového apnoe.
  • Osoba ma refluxnú chorobu (pálenie záhy)

Rizikové faktory pre vznik centrálneho spánkového apnoe:

  • Vyšší vek.
  • Mužské pohlavie.
  • Ochorenie srdca napr. kongestívne zlyhanie srdca
  • Užívanie opioidných liekov proti bolesti.
  • Prekonaná cievna mozgová príhoda.

Pozor na komplikácie

Jednou zo závažných zdravotných komplikácii spánkového apnoe je zvýšenie krvného tlaku na patologické hodnoty a vznik srdcových chorôb.

Za zvyšovanie krvného tlaku sú zodpovedné náhle poklesy koncentrácie kyslíka v krvi, ku ktorým dochádza počas spánkového apnoe. Príliš vysoký krvný tlak zaťažuje kardiovaskulárny systém a mechanicky poškodzuje cievy. Pri neliečenom vysokom krvnom tlaku rastie riziko vzniku srdcového infarktu, náhlej cievnej mozgovej príhoy a arytmii, ako je napríklad fibrilácia predsiení. Spánkové apnoe taktiež zvyšuje riziko vzniku inzulínovej rezistencie a cukrovky 2.typu.

Kombinácia viacerých metabolických porúch a to vysokého krvného tlaku, vysokých hladín cholesterolu, vysokej hladiny cukru v krvi a obezity sa nazýva tzv. metabolický syndróm a je priamo spojený so vznikom srdcových ochorení. Navyše obštrukčné spánkové apnoe môže byť komplikáciou pri vedení celkovej anestézie.

Pacienti so spánkovým apnoe majú zvýšené riziko vzniku komplikácií pri veľkom chirurgickom zákroku, pretože majú predispozíciu na poruchu dýchania, najmä v prípade keď sú pod vplyvom sedatív a ležia na chrbte, ako to pri operáciách býva zvykom.

Diagnostika

Prvým krokom k stanoveniu diagnózy sú anamnestické údaje, väčšinou ziskané s pomocou partnera, ktorý spí v tej istej miestnosti. Dôležité sú informácie o fajčení, požívaní alkoholu a užívaní rôznych hypnotík (lieky na spanie), ktoré môžu apnoe zhoršovať. Pacienti vypĺňajú rôzne dotazníky, podľa ktorých lekár stanoví diagnózu alebo zváži potrebu ďalších vyšetrení.

K ďalšej diagnostike sú väčšinou prizvaní špecialisti z mnohých odborností, napr. neurológ, pneumológ, otorinolaryngológ (ORL) alebo psychiater. Keďže ide o poruchu spánku, väčšina vyšetrení bude prebiehať v špecializovaných centrách porúch spánku.

Vyšetrenie spočíva v hodnotení priebehu spánku a zahŕňa nočné monitorovanie dýchania a iných telesných funkcií počas spánku v spánkovom centre:

  • Nočná polysomnografia je vyšetrenie, počas ktorého je pacient pripojený k zariadeniu, ktoré monitoruje srdcovú aktivitu, dýchovú činnosť, mozgovú aktivitu, pohyby rúk a nôh a koncentráciu kyslíka v krvi počas spánku.
  • Domáce spánkové testy sú zjednodušené testy pre domáce použitie. Rovnako monitorujú srdcovú frekvenciu, koncentráciu kyslíka v krvi a dychovú činnosť.

Okrem vyšetrenia spánku je potrebné absolvovať vyšetrenia u ORL špecialistu, ktorý vylúči prítomnosť nosných prekážok ako sú polypy alebo krivé prepážky.

Neurológ vyšetrí príčinu centrálneho spánkového apnoe. 

Kardiológ zhodnotí stav kardiovaskulárneho systému a stupeň jeho poškodenia pri dlhotrvajúcom spánkovom apnoe.

Pacienti s potvrdeným syndrómom spánkového apnoe sa nemusia obávať, že by počas noci úplne prestali dýchať, nejde o akútne ochorenie. Problémom sa však stáva nieliečená diagnóza, ktorá spôsobuje veľkú záťaž srdcovocievneho systému s následkami, ako je srdcový infarkt, mozgová mŕtvica, rôzne arytmie srdca.

Pri stredne ťažkých a ťažkých formách ochorenia sa ako liečba prvej voľby využíva aj prístrojová liečba (CPAP), rôzne ústne pomôcky a prípadne chirurgická terapia, napríklad odstránenie mandlí, posun čeľuste a podobne.

Pravidelná každodenná liečby CPAP (kontinuálny pretlak v dýchacích cestách)

Liečba CPAP je neinvazívna, vysoko efektívna liečba, ktorá jemne vháňa vzduch do vášho nosa a/alebo úst, aby počas spánku ostali vaše dýchacie cesty otvorené.

Pri svedomitom a pravidelnom používaní liečby každý deň, budete môcť sledovať markantné zlepšenie v každodennom živote a v celkovom zdravotnom stave.

Výhody liečby CPAP:

  • zvýšená úroveň energie a pozornosti počas dňa
  • menej ranných bolestí hlavy
  • znížená podráždenosť
  • zlepšená pamäť
  • menej prebúdzania sa počas noci, kvôli návšteve toalety
  • zvýšená schopnosť cvičenia
  • zvýšená celková kvalita života

Čo je terapia CPAP (kontinuálny pretlak v dýchacích cestách)

Existuje niekoľko typov prístrojov na spánkovú terapiu, ale CPAP je najčastejšie používaným terapeutickým zariadením. Prístroj CPAP zabezpečuje konštantný pretlak vzduchu v dýchacích cestách, vďaka čomu ostanú dýchacie cesty otvorené počas spánku a efektívne liečia opakované prerušenia dýchania spôsobené spánkovým apnoe.

Liečba spánkového apnoe pomocou terapie CPAP pozitívne ovplyvní váš život zvýšením životnej energie, bdelosti a celkového šťastia. Začnite žiť zdravší a šťastnejší život vďaka spánkovej terapii.

V našom e-shope nájdete zariadenia na terapiu CPAP značky YUWELL aj masky podľa druhu choropby a vankúš pri terapii spánkového apnoe.

 

 

 

 

Zdieľať: